Τι είναι η Ενδοφλεβική θεραπεία κιρσών με laser ή Ραδιοσυχνότητες;

Πως Γίνεται η επέμβαση?

Αντί να αφαιρεθεί με εκτομή και εκρίζωση η φλέβα (συνήθως η Μείζων ή και η Ελάσσων σαφηνής) η ανεπάρκεια της οποίας οφείλεται για τους κιρσούς, η φλέβα κλείνει με την θέρμανση των εσωτερικών της τοιχωμάτων με την βοήθεια ενέργειας που εκπέμπεται από μία λεπτή Ίνα laser ή ραδιοσυχνοτήτων η οποία τοποθετείται με τη βοήθεια υπερήχων στο εσωτερικό της. Η θέρμανση της φλέβας δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή διότι χορηγείται τοπική – υποδόρια αναισθησία με αποτέλεσμα να μουδιάζει η περιοχή του δέρματος. Η καταστροφή του εσωτερικού της φλέβας από την θερμότητα οδηγεί σε σύγκλιση των τοιχωμάτων της και με την πάροδο του χρόνου σε ίνωση και απορρόφηση από τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα αντιληπτά ήδη από την επόμενη μέρα και συνεχίζουν να γίνονται περισσότερο εμφανή με την πάροδο του χρόνου. Το κλείσιμο της φλέβας με το laser δεν προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του ασθενή αντίθετα βελτιώνει τα συμπτώματα και εξαφανίζει τους κιρσούς με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως έχει προηγηθεί συζήτηση για το αν θα γίνουν εκτομές των κιρσών σε πρώτο χρόνο η μετά από 6 εβδομάδες όπου μεγάλο ποσοστό των κιρσών εξαφανίζεται και γίνεται εκτομή μόνο εκείνων που έχουν μείνει και αποτελούν κοσμητική ή κλινική ενόχληση. Η απόφαση να γίνει εκτομή σε δεύτερη φάση έχει το πλεονέκτημα ότι θα χρειαστούν λιγότερες τομές η πολλές φορές καθόλου τομές.

 

Κατά την διάρκεια της επέμβασης:

Είναι επιθυμητό ο ασθενής να προσέλθει στο ιατρείο κρατώντας ελαφριά ρούχα σορτσάκι η κοντή φούστα για τις γυναίκες, όπως επίσης μετά την επέμβαση να έχει φαρδιά ρούχα διότι το θεραπευόμενο άκρο θα καλυφθεί με ελαστική κάλτσα και επίδεσμο που δημιουργούν όγκο στο άκρο. Στο χειρουργικό κρεβάτι ξαπλώνει ο ασθενής και γίνεται αντισηψία της περιοχής. Με την βοήθεια του υπέρηχου αναγνωρίζεται η παθολογική φλέβα και με τοπική αναισθησία εισέρχεται ειδικός καθετήρας από όπου θα περάσει λεπτή Ίνα laser η οποία θα προωθηθεί μέχρι την περιοχή της σαφηνο μηριαίας συμβολής ψηλά στο μηρό από όπου θα ξεκινήσει η θεραπεία. Ακολουθεί τοπική αναισθησία στην περιοχή του δέρματος όπου βρίσκεται η μείζων ή η ελάσσων σαφηνής φλέβας και μουδιάζει η περιοχή. Αφού τοποθετηθούν γυαλιά προστασίας από την δέσμη του laser στον ασθενή γίνεται  ενεργοποίηση και η σταδιακή απόσυρση της Ινας Θέρμανσης. Κατά την διάρκεια της απόσυρσης η ενέργειας που παράγεται από το λέιζερ προκαλεί σύγκλειση των τοιχωμάτων της φλέβας και θεραπεία των κιρσών. Στην ίδια συνεδρίαση είναι πιθανόν να υποβληθεί ο ασθενής και σε επιπλέον συμπληρωματικές θεραπείες, όπως θεραπεία με αφρό ή ακόμα και μικρό φλέβεκτομές των μικρών κιρσών που θα έχουν εντοπιστεί με μαρκαδόρο πριν την έναρξη της επέμβασης.

Με το τέλος της επέμβασης θα φορεθούν στον ασθενή ελαστικές κάλτσες ριζομηρίου που θα πρέπει να έχει προμηθευτεί ο ασθενής από ένα φαρμακείο με ορθοπεδικά είδη πίεσης 18-21 mmHg, Class I, 70 Den.

Η επέμβαση είναι συνήθως ανώδυνη και καλά ανεκτή από τους περισσότερους ασθενείς και η μοναδική ενόχληση παρατηρείται κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της τοπικής αναισθησίας πριν την έναρξη της επέμβασης.

 

Θα χρειαστώ φάρμακα μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση πολύ μικρός αριθμός ασθενών χρειάζεται παυσίπονη θεραπεία, στην περίπτωση αυτή συνήθως συνιστούμε Ιβουπροφαίνη ή Παρακεταμόλη μόλις τρεις φορές την ημέρα για διάστημα τεσσάρων ημερών μαζί με γαστροπροστασία.

 

Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να φοράω την κάλτσα;

Συστήνουμε η κάλτσα και ο επίδεσμος να μην αφαιρεθούν για χρονικό διάστημα 2 ημερών και μετά το πέρας των οποίων αφαιρείται ο επίδεσμος και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει να φοράει τη Καλτσά για μία ακόμα εβδομάδα κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

Εχω κάποιο ρίσκο από την επέμβαση πότε να ανησυχήσω? 

Η ενδοθερμική Θεραπεία των κιρσών με laser αποτελεί σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες το Gold standard στην θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παγκοσμίως 1-3% γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι ώστε να τις αναγνωρίζουμε και να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα αν χρειάζεται η αν δεν χρειάζεται για να μην ανησυχήσουμε. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε το κέντρο μας.

 

  1. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι πολύ σπάνια και εμφανίζεται με ιδιαίτερα πρησμένο και επώδυνο πόδι και χρειάζεται θεραπεία με αντιπηκτικά και ελαστική κάλτσα.
  2. Εκχύμωση – μελάνιασμα στην περιοχή της θεραπείας που είναι και το πιο συχνό και βελτιώνεται με τον χρόνο
  3. Φλεγμονή της φλέβας όπου έχει κλείσει με την θερμότητα του Laser, είναι φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού στην θεραπεία και αναμενόμενη και μπορεί να νιώθουμε την φλέβα μας κατω απο το δέρμα σκληρή και επώδυνη στην πίεση ή να ενοχλει οταν περπατάμε αλλά μέρα με την ημέρα υποχωρεί και ισως να χρειαστείτε βοήθεια με αντιφλεγμονώδη.
  4. Λοίμωξη είναι σπάνια και μπορεί να παρατηρηθεί μόνο αν γίνουν τομές στο δέρμα για να αφαιρεθούν κιρσοί. Σε αυτή την περίπτωση θα σας χορηγηθεί προφυλακτικά αντιβίωση.
  5. Μούδιασμα – υπαισθησία του δέρματος στην περιοχή της γάμπας και κάτωθεν του γόνατος. Αυτό συνήθως οφείλεται σε δυσλειτουργία τους σαφηνούς νεύρου που είναι αισθητικό νεύρο του κάτω άκρου και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδική και βελτιώνεται με τη διάρκεια του χρόνου.
  6. Υπέρχρωση δέρματος στην περιοχή της φλέβας, που οφείλεται στην διασπορα της αιμοσφαιρίνης χρωστικής ουσίας που υπαρχει φυσιολογικα στο αιμα και διαχέεται μεσα στο δέρμα κατά την θεραπεία με Laser ή Αφρό. Συνήθως υποχωρεί με τον χρόνο και με την βοήθεια λευκαντικών κρεμών.

Μετά το τέλος της επέμβασης Η γραμματεία του ιατρείου θα σας κλείσει ραντεβού επανέλεγχος 6 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.