Η πιο συχνή και αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες είναι η Σκληροθεραπεία:

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας διαλυτικής ουσίας η ειδικού αφρού, που προκαλεί σταδιακή συρρίκνωση του αγγείου.

 

Ενδυμασία κατά τη διάρκεια της επέμβασης:

 

 1.  Είναι επιθυμητό κατά την ημέρα της επέμβασης να έχετε μαζί σας άνετα ρούχα. Επίσης πρέπει να έχετε προμηθευτεί ελαστική Καλτσα class Ι ριζομηρίου 70 Den, 16-21 mmHg από ένα φαρμακείο με ιατρικά είδη η οποία κάλτσα θα φορεθεί μετά την επέμβαση και ο σκοπός της είναι να μειώσει την φλεγμονή και το οίδημα που πιθανώς να παρατηρηθεί μετά το τέλος της επέμβασης

 

 Κατά την διάρκεια της επέμβασης:

 

 1. Θα γίνει έγχυση σκληρυντικού φαρμάκου με πολύ μικρές και λεπτές βελόνες ενέσεις μέσα στην ευρυαγγεία με την βοήθεια ειδικών μεγεθυντικών γυαλιών και υπέρυθρη δεσμίδα φωτός (Vivolight) που είναι σημαντικά για τον εντοπισμό των τροφοφόρων αγγείων.
 2. Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να γίνει συμπληρωματική θεραπεία με εξωτερική δεσμίδα laser ή ραδιοσυχνότητες πάνω στην ευρυαγγεία όπου έχει γίνει η έγχυση του φαρμάκου για καλύτερη διπλή αποτελεσματική θεραπεία και αποτέλεσμα.
 3. Ανάλογα την περίπτωση μπορεί να γίνει έγχυση υποδόριας αναισθησίας κατά την διάρκεια της επέμβασης, αυτό όχι μόνο έχει αποτέλεσμα την επίτευξη αναλγησίας αλλά οδηγεί σε σπασμό της φλέβας που οδηγεί στην μείωση της ποσότητας του φαρμάκου που χρειάζεται, την αύξηση της κατανομής του φαρμάκου σε μεγαλύτερη έκταση στο δέρμα που έχει παθολογικές φλέβες και την μείωση της πιθανότητα επιπλοκών από έγκαυμα και υπέρχρωση δέρματος.
 4. Η επέμβαση συχνά γίνεται με την χρήση κρύου αέρα για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της αναλγησίας και προστασίας του δέρματος από ερεθισμό και εγκαύματα

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για μετά το τέλος της επέμβασης:

 

 1. Στο πόδι του ασθενούς πιθανώς να παρατηρήσουμε γρατζουνιές, μικρές μελανιές και ερυθρότητα στην περιοχή έγχυσης του φαρμάκου αλλά αυτό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου από την θεραπεία.
 2. Φλεγμονή της φλέβας όπου έχει κλείσει με την σκληροθεραπεία με η χωρίς αφρό είναι φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού στην θεραπεία και αναμενόμενη και μπορεί να νιώθουμε την φλέβα μας κάτω απο το δέρμα σαν σκληρή και επώδυνη στην πίεση ή να ενοχλεί όταν περπατάω αλλά μέρα με την ημέρα υποχωρεί και ίσως να χρειαστείτε βοήθεια με αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη όπως paracetamol, ibuprofen τρεις φορές την ημέρα για 4 μέρες μετά την θεραπεία
 3. Η κάλτσα ελαστικής συμπίεσης και ο επίδεσμος πρέπει να παραμείνει για 2 ημέρες μετά την θεραπεία και η κάλτσα για μία ακόμα εβδομάδα.
 4. Αποφεύγουμε την επαφή με τον ήλιο και την ζέστη ή άλλες αισθητικές επεμβάσεις στην περιοχή για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την θεραπεία.
 5. Προμηθευόμαστε από ένα φαρμακείο που έχει εργαστήριο για ανάμειξη αλοιφών 130 γραμ. αλοιφής που αποτελείται από 100 γραμ. Bepanthol και 30 γραμ. Fucicort lipid. Γίνεται επάλειψη στην περιοχή που έγινε θεραπεία δύο φορές τη μέρα για 7 μέρες.

 

 

Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες από την Θεραπεία που πρέπει να γνωρίζω;

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την σκληροθεραπεία είναι σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι καλά ανεκτή από τους περισσότερους ασθενείς παρόλα αυτά δεν είναι ποτέ 0% για αυτό θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι ώστε να τις αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τις αντιμετωπίσουμε άμεσα αν χρειάζεται η αν δεν χρειάζεται να μην ανησυχήσουμε. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε το κέντρο μας. 

 

 1. Αλλεργική αντίδραση με την μορφή ερυθρότητας, έγκαυμα, έλκος. Η αλλεργία στο σκληρυντικό φάρμακο είναι σπάνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να διαγνωστεί και να προληφθεί εκ τον προτέρων, για αυτό τον λόγο η πρώτη συνεδρία είναι συνήθως δοκιμαστική για να ελεγχθεί η ανοχή του δέρματος και του ασθενή στο φάρμακο. Χρησιμοποιούμε ήπια και αναγνωρισμένα σκληρυντικά με μικρή αλλεργιογόνα δράση. Αν η αλλεργία παρατηρηθεί χρειάζεται θεραπεία με ενυδατικές – κορτιζονούχες κρέμες, (Bepanthol) και η περιοχική βλάβη βελτιώνεται με τον χρόνο,
 2. Υπέρχρωση δέρματος στην περιοχή της φλέβας που οφείλεται στην διασπορά της αιμοσφαιρίνης, χρωστικής ουσίας που υπάρχει φυσιολογικά στο αίμα και διαχέεται μέσα στο δέρμα κατά την θεραπεία με Laser ή Αφρό. Συνήθως υποχωρεί με τον χρόνο και με την βοήθεια λευκαντικών κρεμών.

 

Γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζω για τις ευρυαγγείες μου.

 

 1. Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να είμαστε ενήμεροι ότι τις περισσότερες φορές για τις ευρυαγγείες χρειάζονται πολλές επαναληπτικές συνεδρίες για να έχουμε το αναμενόμενο κοσμητικό αποτέλεσμα.
 2. Ο αριθμός των συνεδριών που μπορεί να χρειαστεί είναι άγνωστος και διαφέρει από ασθενή σε ασθενή γιατί εξαρτάται από την έκταση και το είδος των ευρυαγγειών και τις προσωπικές προσδοκίες μας.
 3. Ο γενικός κανόνας είναι ότι γύρω στις 3-4 συνεδρίες σε διάστημα 6-8 εβδομάδων πρέπει να υπάρχει ορατή βελτίωση στις περιοχές θεραπείας γύρω στο 70%, η πρόοδος με την άδειά σας θα παρακολουθείται με φωτογράφιση.
 4. Στις περιοχές του δέρματος που έγινε θεραπεία οι ευρυαγγείες σπάνια υποτροπιάζουν αλλά συχνά χρειάζεται θεραπεία σε νέες ευρυαγγείες που εμφανίζονται σε γειτονικές περιοχές.

Η γραμματεία του αγγειοχειρουργικό μας κέντρου θα σας κλείσει το επόμενο ραντεβού για επανέλεγχο ή και για την επόμενη θεραπεία αν χρειάζεται το λιγότερο σε 2 εβδομάδες για το ίδιο πόδι ή μία εβδομάδα για το ετερόπλευρο πόδι μετά από συνεννόηση μαζί σας.